FashionUp.ro

luni, 7 ianuarie 2013

Totul despre site-urile de reduceri

   Nebunia  siteurilor de reduceri a luat o amploare foarte mare in ultimii ani in tarisoara noastra, dovada fiind siteurile de reduceri care ies pe piata ca ciupercile dupa ploaie. Nu o sa va plictisesc cu statistici si nici nu voi insira vreo lista cu nspe mii de nume si numere.
    Am luat contact cu aceste site-uri atat ca si cumparator cat si ca vanzator. Am cumparat de la asigurari de locuinte pana la perne. Nu am avut vreo experienta neplacuta, insa nu sunt nici vreun cumparator maniac care sa stau zilnic la panda si sa cumpar masiv; cumpar sporadic cateva ceva ce-mi atrage atentia,vreun produs/serviciu de care am nevoie si care chiar este redus ( nu de alta, dar multe dintre "reduceri"  sunt fictive). Inainte de a cumpara ma informez si nu de putine ori mi s-a intamplat sa gasesc un produs "redus" pe alte siteuri cu pret  mult mai mic sau egal, la pretul normal neredus, de aceea este foarte bine sa va informati.

   Cu cateva zile in urma va spuneam ca in perioada Sarbatorilor nu am avut timp nici sa respir, urmand sa explic acest lucru intr-o postare viitoare. Iata ca a venit momentul sa dezvolt acest lucru: am o micuta afacere online si am avut cateva colaborari cu siteuri de reduceri, colaborari care mi-au generat vanzari foarte frumusele si care mi-au marit baza de date.
 Inainte de a incepe sa descos pe rand siteurile de reducere si sa va spun parerea mea sincera despre ele  (din punct de vedere al comerciantului) doresc sa clarific 3 lucruri pe care am observat ca nu le stiu cumparatorii:

1.  Toate siteurile de reduceri percep comisioane comerciantilor, comisioane ce variaza intre 25 % si 50 %. Astfel comerciantul ramane cu 50 -75% din pretul afisat, profitul este extrem de mic (asta daca intradevar produsul/serviciul este redus) sau chiar inexistent, deci nu ne imbogatim peste noapte cum cred unii. De exemplu daca vand un produs care sa zicem in mod normal costa 290 lei, iar redus este 59 lei, eu ca si comerciant raman cu 44,25 lei in cel mai bun caz. 

2. Banii pe care ii platiti ajung in contul siteului de reduceri. Toti clientii au impresia ca banii intra direct in contul comerciantului insa nu este asa. Toate platile ajung in contul siteului de reducere dupa care se face plata catre comerciant, iar asta poate dura si o luna de zile dupa ce s-a scos oferta de pe site.  Avand in vedere ca traim in Romania, se intampla si lucruri foarte urate, de exemplu am auzit un salon care nu si-a mai luat banii de la un site de reduceri (mai exista si site-uri fantoma, care apar si dispar)si evident nu a mai dorit sa onoreze serviciile achizitionate prin vouchere, si ghiciti ce?  Toti clientii le sareau in cap celor de la salon, nestiind ca banii platiti au ajuns in contul siteului de reducere , acesta din urma nefacand nicio plata catre salon. Ei bine, asta a fost un caz fericit deoarece a fost vorba de un serviciu, dar eu care vand produse si le trimit in aceeasi zi in care primesc comenzile risc sa raman si cu paguba produselor trimise (iar daca trimit 100-200 produse, m-am nenorocit).

3. Aceeasi Marie cu alta palarie.Un site de reducere poate detine/colabora (cu) 10 siteuri de reducere. De exemplu site-ul mama TeamDeals detine/colaboreaza cu alte zeci de site-uri in care sunt postate aceleasi oferte: Ondisplay, GalaxyDeal, Ele.ro, Tpu.ro, Gustos.ro, Doctor.ro, Copilul.ro, Studentie.ro, Bestmusic.ro, IQdeal.ro,etc.  Un alt exemplu este iDeals care detine si Yabadu; CrazyDeals detine si Cuponomania si MyDeals , lista poate continua. Un lucru bun pentru comercianti :) , produsul se promoveaza pemai multe canale= mai multe vanzari. Un lucru mai putin placut pentru clienti care se lovesc de aceleasi oferte pe mai multe siteuri, insa problema se poate rezolva usor abonandu-va la un agregator de genul adulmec.ro, cautareduceri.ro sau redutti.ro




   Acestea fiind spuse sa trecem la lucruri mai serioase si anume o analiza a siteurilor de reducere cu care am avut contact. In toamna anului trecut m-am hotarat sa incep o colaborare cu cateva siteuri de reducere. Neavand habar de seriozitatea lor am inceput sa caut informatii pe internet, insa majoritatea parerilor erau din parte cumparatorilor,  am gasit gasit foarte putine informatii scrise de comercianti.
Astfel am ajuns in 3 luni sa colaborez cu 6 siteuri de reduceri si anume:




1. KUPONIADA - un site cu care am avut/am o colaborare buna. Sunt seriosi si si-au respectat obligatiile contractuale, platile au fost facute la timp, persoana de contact - o draguta si o dulce. Din pacate categoria de produse pe care o comercializez nu vinde prea bine pe site-ul lor, de aceea m-am reorientat si catre alte siteuri. Nota 8 din 10.



2. ZIPBOX -  Acest site este foarte tare pe Bucuresti, in luna decembrie fiind pe locul 1 la vanzari in capitala. Am avut cateva colaborari cu ei, au decurs foarte bine, insa aceeasi problema ca si Kuponiada - categoria de produse si faptul ca sunt din provincie au facut ca vanzarile sa nu fie asa multumitoare. Insa de fiecare data cand am avut o oferta pe site-ul lor sunau si cate 30 de persoane doar pentru a intreba daca suntem din Buc (deh..lumea vroia sa vina la sediu pt. a ridica produsul, pentru a nu mai plati si taxele de transport), lucru ce dovedea ca intradevar 80-90% din clientii lor sunt din Buc.
Daca ai un salon de ingrijire in Bucuresti,ei bine cu acest site poti vinde si cateva sute de vouchere. Stiu din surse sigure ca detine monopolul pe Bucuresti in vanzarea cupoanelor de servicii corporale,faciale, medicale etc. Nota 8 din 10.




3.FUNDEAL- acest site desi este laudat si ridicat in slavi (boss-ul este Roberto Lazarov), mi se pare ca nu-si merita laudele. Colaborarile cu ei nu au fost cele mai fericite, cateva puncte negre le-as da pentru:

-persoana de contact, care este extrem de insistenta, antipatica si putin nepoliticoasa as zice. In momentul cand negociezi un pret si doresti sa semnezi un contract mi se pare de bun simt sa respecti toate detaliile negocierii. M-a deranjat ca dupa fiecare negociere de oferta , ma suna ca sa mai scada pretul. Adica daca azi am stabilit un pret de oferta, ma suna a doua zi: "nu mai lasi 2 lei?", a treia zi " nu mai lasi 1 leu", a patra zi: "nu mai lasi 0,55 bani" , mai rau ca la piata, si asta continua pana aproape de ziua cand urca oferta pe site. Ca sa nu mai zic de motivele stupide pe care le invoca pentru a scadea cat mai mult pretul "cei de la Marketing cred ca nu s-ar vinde daca nu mai scadeti 0,40 bani" , " cei de la Contabilitate cred ca ...bla bla bla.". Ti-am pus niste conditii, le-ai acceptat acum  la revedere, nu ma freci de 10 ori pe zi la telefon. Un alt lucru pe care nu-l agreez este denigrarea concurentei, mi se pare de prost gust sa incepi sa zici ca site-ul ala nu e serios, ca ala nu e ok, tu esti cel mai tare. Nu mi-as permite sa vorbesc alte firme cu acelasi profil ca al meu.
      Ca sa nu mai zic ca de multe ori eram sunata la ore total nepotrivite. Deasemenea ma trata cu un aer de superioritatea si lista poate continua.
- un alt amanunt care mi-a lasat gust amar este lipsa de fair-play. Ei imi cer exclusivitate ( cat timp colaborez cu ei nu mai pot colabora si cu alte siteuri) insa dumnealor ce fac? Dupa 2 zile in care oferta se vinde foarte bine, baga o oferta asemanatoare cu a mea (aproape la fel) insa cu un pret mai mic, evident ca nu am mai vandut absolut nimic.Urat,urat urat din partea lor, puteau sa mai astepte 2 zile sa scoata oferta mea.
-un alt amanunt neplacut este trebuie sa-i freci la cap de cateva ori ca sa-ti faca plata, desi termenul de plata trece, daca nu ii suni sa le reamintesti nici ca se sinchisesc sa-ti vireze banii in cont.
   Concluzia este ca mai au multe de pus la punct. Le ofer nota 4-5 din 10.





4.ZUMZI - un site extrem de serios, cu o platforma foarte prietenoasa, persoana de contact super ok, intr-un cuvant: PROFESIONISTI. Pe site-ul lor am vandut cel mai bine, categoria de produse ce o comercializez fiind pe locul 1 la vanzari. M-am inteles foarte bine cu ei, platile au fost facute la timp (ba chiar mai devreme de termen), presimt o colaborare indelunga. Desi incearca sa ofere clientilor oferte cat mai bune respecta si comerciantul. Procesul de negociere - foarte profesionist. Nota 10 din partea mea. Nota 10 din 10.


5.TEAMDEALS -  un site despre care nu aveam habar pana de curand insa care m-a surprins placut. Persoana de contact este foarte friendly, vanzari foarte mari (datorate colaborarilor cu diverse siteuri), comisioane bune, echipa de suport vigilenta. Imi place acest site si voi colabora cu ei pe termen lung. Singurul punct slab pe care il vad este plata care se face destul de tarziu dupa incheierea ofertei, insa mai bine mai tarziu decat niciodata :)) Nota 9 din 10.



 6. CRAZYDEAL -  un site mediocru, cu un content slabut. Colaborarea cu ei a fost ok, nici wow nici bau. Vanzari putine, plata facuta la timp, persoane de contact putin ametite insa serioase. Nota 7 din 10.


7.GROUPON - un site despre care aveam o parere foarte buna datorita faptului ca a fost si primul care a adus acest concept de "site de reduceri" pe piata din Romania. Aveam impresia ca este cel mai smecher insa de curand  am vazut cateva statistici (din culise) si am observat ca are o pozitie nu tocmai onoranta.
Le-am trimis cateva cereri de colaborare prin septembrie, nu s-au sinchisit sa raspunda, nu am mai insistat. Mi se pare de bun simt sa raspunzi fiecarui client/posibil colaborator indiferent daca raspunsul este pozitiv sau negativ. Ulterior am aflat si motivul pentru care nu au dorit sa colaboram, un motiv de tot rasul insa prefer sa ma abtin de la comentarii. Dupa acest incident am incetat sa mai cumpar vreun produs de pe site-ul lor, nu-mi merita banii si nici respectul. Nota 2 din 10.



As dori sa acord cateva premii virtuale pentru:  ZUMZI si TEAMDEALS. Sunt siteurile cu cele mai mari vanzari si imi place faptul ca desi au ajuns la un anumit nivel inca mai abordeaza colaboratori noi pentru a putea oferi clientilor o gama cat mai variata de produse  la un pret cat mai competitiv.

Sper ca ati avut rabdarea sa cititi tot articolul. Va doresc sa aveti parte numai de experiente frumoase alaturi de siteurile de reduceri!

V-am pupat!



 

8 comentarii:

  1. Multumesc pentru review. Eu am lucrat cu mai multe din ele. Nu-mi vine sa cred ca si la tine s-a intamplat exact aceiasi chestie cu Groupon. Niste jegosi (a nu mi se scuza expresia).
    Zumzi: "To dã bi dã best" !
    Intre timp, pentru ca am "reusit" sa-mi iau niste tzepe de la unii, cu banii (si eu sunt tot comerciant, ba mai mult. Producator) m-am gandit sa-mi fac unul eu singur. Asa ca mi-am angajat o echipa de design si pana e gata, fac brain-storming cu iubita si prietenii in fiecare seara, ca sa aducem ceva nou pe piata. Poate o sa si colaboram, mai ales ca suntem amandoi din provincie. Daca crezi ca putem sa ne ajutam reciproc, lasa-mi un mail pe office@filcor.ro.
    Mult succes !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Radu! Intradevar cei de la Groupon nu sunt cele mai profesioniste persoane pe care le-am intalnit, ba din contra.Probabil li s-a urcat la cap si se cred cei mai tari, insa tocmai din cauza acestei atitudinii au mult de pierdut si au scazut enorm in ochii multor clienti si colaboratori, in ultima vreme numai opinii negative am auzit. Ma bucur ca esti de aceeasi "parte a baricadei" cu mine. Felicitari pentru initiativa de a aduce un nou proiect pe piata, cu siguranta va avea succes daca vei aduce ceva nou.
      Iti multumesc pentru comentariu!

      Ștergere
  2. Frumos povestit,felicitari.
    Depinde cum ai colaborat cu ei, ca PFA sau ca SRL.Mai sunt si site-uri care nu-ti cer nimic si vand produsele tale in numele lor si te scapa de facturi si alte cheltuieli suplimentare pe langa comisionul perceput.
    Spor !

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Anonim! Am colaborat ca SRL, inteleg ca trebuie sa-si ia un comision (doar nu lucreaza nimeni pe gratis) insa mi se pare de bun simt un comision de 20-25%, nu sa se caliceasca la 50% (mai ales site-urile noi care vor sa se imbogateasca dintr-odata). Momentan colaborez foarte bine cu Zumzi.ro, au scazut comisioanele de la inceputul lunii, in loc de 25% acum iau 20%.
    Iti multumesc pentru comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce părere ai despre produsele de pe Teamdeals? Adică am văzut un produs care avea reducere de la 500 lei la 150...sigur nu e tzeapa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Anonim, despre ce produs este vorba? Verifica si pe alte siteuri sa vezi daca reducerea este reala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc teamdeals!am dat comanda pe7iulie si astazi a sosit!promt si de calitate!si serviciul fancurier asemenea!la cat mai multe colaborari!o zi buna!succes

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc teamdeals!am dat comanda pe7iulie si astazi a sosit!promt si de calitate!si serviciul fancurier asemenea!la cat mai multe colaborari!o zi buna!succes

    RăspundețiȘtergere