FashionUp.ro

vineri, 22 februarie 2013

Viata de nefumator in Romanica


          Inca de la inceput va spun ca nu am nimic cu fumatorii, fiecare e liber sa faca ce doreste cu  sanatatea lui insa am o mare problema cu fumatul in locuri unde este interzis.
         Sa fii nefumator in Romanica nu e usor deloc, sa gasesti un loc unde poti manca fara sa inhalezi niste fum, ei bine asta e aproape imposibil. Desi exista legi clare ce interzic fumatul in orice spatiu inchis folosit in comun, aceste legi nu se aplica (cel putin eu nu am auzit ca vreun restaurant sa primeasca amenda ca nu are spatiu pentru nefumatori sau ca respectivul spatiu  e folosit de fumatori).
        Nu are rost sa insir pe aici statistici si cifre despre numarul de fumatori din Romania insa un lucru e clar: avem multi fumatori, chiar prea multi as zice eu in comparatie cu alte tari din Europa. Desi romanul e sarac prefera sa-si ia un pachet de tigari si sa rabde foamea - fara mancare stam , fara tigari NUUU. Aceasta situatie am vazut-o la multe persoane, da-o in moastea pe gheata de mancare, important e sa avem ce fumega.
        Asa cum am spus si mai sus, fiecare e liber sa faca ce doreste cu sanatatea lui, dar cu sanatatea mea ce ai? Daca esti nesimtit si prost crescut fii la tine in ograda , cand iesi in lume joaca dupa regulile societatii. Eu de ce trebuie sa inghit fumul tau?

        In tarisoara noastra e al naibii de greu sa fii nefumator, e aproape imposibil sa nu treaca zi fara sa-mi iau doza de fum. Cel mai des ma intoxic la Posta, frecventez des <din pacate> aceasta "institutie", tantile de acolo fumeaza mai ceva ca turcii. Cand intru in Posta imi vine sa vars direct, nu inteleg de ce nu ies cucoanele afara sa-si ia portia de cancer, vor neaparat sa mi-o dea si mie.
        Un alt loc unde mi se intoarce stomacul este strada, trotuarul. Deseori mi se intampla sa merg pe trotuar si sa am in fata vreun personaj ce trage cu jind dintr-o tigareta si tot fumul sa mi se izbeasca de fata, solutia: bag viteza a  5-a si il depasesc.
        Nici cu statiile de autobuz nu mi-e rusine, cand am ghinionul sa trec pe langa vreo statie sau mai rau: sa salasluiesc in statie , ma pricopsesc cu un iz de tutun si cadou o senzatie de voma. De institutiile publice nu mai zic nimic, ce daca scrie mare cat China "fumatul interzis", credeti ca respecta cineva acest lucru? bineinteles ca nu.
        Si am ajuns la restaurante, care  sunt cele mai nocive pentru nefumatori. Desi merg mereu la nefumatori asta nu inseamna ca in acel loc nu se fumeaza ( in 90% din cazuri se fumeaza pe rupte).
         Sa va spun o intamplare de acum o saptamana: merg la un restaurant/pizzerie cu D,  loc ce este format din doua cladiri: una pentru fumatori cu un spatiu generos si alta pentru nefumatori cu un spatiu mic de maxim 10 mese. Cand am ajuns acolo erau vreo 3 mese ocupate, fumau doar 2 persoane, in 15 minute se mai ocupa vreo 3 mese si ghiciti ce? la fiecare masa erau 2-3 persoane care fumau de mama focului. In cateva minute puteai taia fumul cu iataganul (ca sa nu zic sabia de samurai), mi s-au inrosit ochi si au inceput sa lacrimeze , nu mai zic ce tuse m-a luat. Evident nu puteam merge la fiecare nesimtit in parte sa-i zic ca "stii, aici  este loc pentru nefumatori...daca vrei sa fumezi zboara la fumatori". Enervata fiind de situatie o chem pe ospatarita si ii zic : " asta nu e loc pentru nefumatori?" , ea: "nu e"; hmm..ori am orbul gainilor ori asta face misto de mine, eu: "pai ce scrie pe placuta de la intrare?", ea: "pai aia e asa, ce vreti sa fac acum - doar nu dau clientii afara" , eu: " nu zic sa-i dai afara, dar macar indruma-i in cealalta cladire, la fumatori", ea se intoarce si o uscheste spre bar (cu o fata de acritura si vizibil deranjata de intrebarea mea) fara sa-mi mai dea vreun raspuns. No comment!
       In urma cu  3 zile merg la aceasi bodega cu pretentii de restaurant, de data asta la fumatori, nu de alta dar la nefumatori era full (si de oameni si de fum). Cat am stat acolo (vreo 2 ore) s-au mai ocupat cateva mese insa constat ca nimeni nu isi aprinde vreo tigara (hmm....ciudata treaba) si chiar daca si-ar fi aprins la cat de mare e spatiu nu s-ar fi simtit ca la nefumatori. Acum vine intrebarea voastra  : pai de ce mai mergi acolo daca te intoxici cu fum? , raspuns: in acest semi-oras nu am mai mult de 3-4 optiuni decente unde pot manca, iar situatia e la fel in toate, deci nu sunt vreo masochista.
       Nu sunt vreo fitoasa si nu ma ridic cu cine stie ce pretentii insa mi se pare de bun simt sa mergi la  fumatori daca esti fumator, si sa ai putin respect pentru cei din jur.
       Din punctul asta de vedere imi e dor de Constanta, unde rar mi se intampla sa inhalez fum la "nefumatori". Ca sa nu incep sa zic " in strainatate nu ma lovesc de aceasta problema, de ce in Romania e asa?".
  Va las cu o poza ce imi place, cam asta le-as face fumatorilor ce nu respecta semnul "FUMATUL INTERZIS".

 

2 comentarii:

  1. pentru ca in Romania face fiecare ce vrea. legea e pentru prosti.tu nu vezi ca noi nici pana acum nu am impus legea aia valabila la nivelul UE ca nu se fumeaza in crasme. la noi totul e posibil, bani sa ai. si mai ales lipsa de bun simt. nici eu n-am nimic cu fumatorii dar chiar nu-s obligata sa inghit fumurile nimanui (de aia stau la Londra oare? :D)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu degeaba avem imaginea asta in Europa, nu se mai aplica nimic, poate legea pumnului si a banului...cam atat.

    RăspundețiȘtergere